**Mağazamız İstanbul / Ümraniye'de yer almaktadır.
Tüm Türkiye'ye gönderim sağlamaktayız.**
Yazımızın İçindekiler
Parkeler zeminlerde en çok kullanılan ürünlerdir. Ev tadilatların boya damlayabilir. Laminat parkeden boya lekesi nasıl çıkar? sorusu çok sayıda bireyin gündemine gelir. Dönemsel olarak evlerde boya tadilatı işine girilir. Kirlenen duvarları temizlemek ve eve daha canlı bir görünüm katmak için farklı renklerde ürünler ile duvarlar boyanır. Ustalar her ne kadar özenli davransalar da mutlaka zemine damlamalar olur. Bu kaçınılmaz bir durum. Giderilmediği taktirde kısa sürede kalır ve kalıcız bir ize sebebiyete verebilir. Tadilat dönemlerinde kullanıcıların en çok karşılaştığı sorunlardan biri parkeye boya damlamasıdır. Bu boya damlacıklarını tiner ile etkili bir biçimde yok edebilirsiniz. Ama tineri doğrudan parkeye temas ettirmemek önemli. Bir beze yedirilir ve o bez ile zemin silinir. Buna eklenebilecek daha çok sayıda yöntem var. O halde parkeden boya lekesi nasıl çıkar? sorusunun kesin çözümüne geçelim. İşte detaylar.
Laminat Parkeden Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Laminatlar doğal malzemeden üretilen parkelerdir. Boya temasında özel bir teknik ile sorun giderilmeli. Hatalı yaklaşımlar yüzeye zarar verir hatta levhanın performansını tamamen yitirmesine sebep olabilir. Yeşil Parke markası olarak uzmanların görüşlerine başvurduk ve en değerli yöntemleri sizlere sunduk. Keyifli okumalar. Laminat parke üzerindeki boya lekelerini çıkarma yöntemleri:
- Tiner ile silin,
- Aseton kullanın,
- Pudra tercih edin,
- Kazımada bez ile sarılı alet kullanın,
- Kazınan parçaları süpürge ile çekin,
- Arap sabunu ile yumuşatın ve silin.
Tinerin Gücünden Yararlanın
Zeminlerden boya lekelerini kaldırmada tiner her dönem etkili çözümler sunan bir kimyasal maddedir. Kurumuş boyalarda bile etki etmektedir. Sadece kullanımına dikkat edilmesi gerekli. Hatalı kullanmak maddi kayba yol açabilir. İşte tiner ile parke temizliği yöntemi. Yumuşak bir beze tiner damlatın. Sonra da bez ile zemini çiteleyin. Etkisini kısa sürede göreceksiniz.
Aseton Parkeden Boya Çıkarmada Çok Etkili
Asetonun birçok alanda mucizevi gücü var. Parkeden boya çekesi nasıl çıkar? sorusuna da en etkili çözümü sunmaktadır. Boyayı çözen etkili bir kimyasal madde barındırıyor içinde. Uygulamak için de sadece bir beze ihtiyacınız var. Maliyetsiz çözüm. Badana sonrası parkenize damlayan boyaları bu asetonlu bez ile temizleyin. Kolayca çıktığına şahit olacaksınız.
Boyayı Yumuşak Bir Obje İle Kazıyın
Geç kalınan parke boyalarında kurumalar ve katılaşmalar meydana geliyor. Aseton ya da tiner ile çıkarmak mümkün olmayabilir. Böyle anlarda çözüm basit. Boyayı kazımanız gerekiyor. Ama sakın keskin aletleri doğrudan zemine vurmayın. Derin çizikler ve yarıklar oluşturursunuz. Bunun yerine sert aletleri bez ile sarın. Hatta bir miktar da ucuna tiner damlatın. Çok etkili bir temizleme yöntemi olacak.
Bebek Pudrası Kullanın
Yağlı boyaların parkelere damlaması durumunda bebek pudrası ile bunlardan kurtulmak mümkün. Önce pudrayı lekenin üzerine serpiştirmeniz gerekiyor. Sonra 30 dakika bekleyin. Ardından da etil alkol damlattığınız bez ile burayı temizleyin. Leke tamamen çıkmaz ise aynı yöntemi bir kez daha deneyin. Tamamen geçtiğinden emin olana kadar tekrarlayın.
Elektrik Süpürgesi Kullanın
Kuruyan boyaları kazıdığınızda ortada boya kırıntıları olur. Bunları almazsanız üzerine bastığınızda tekrar leke olma potansiyeli taşır. En güzel yöntem ise elektrik süpürgesi kullanmaktır. Zemindeki tüm boya ve iri parçaları elektrik süpürgesi ile çekebilirsiniz.
Arap Sabunu Kullanın
Parkeden boya lekesi nasıl çıkar? diye merak edenler için arap sabunun mucizevi bir etkisinin olduğunu söyleyelim. Normal yüzey temizliğinde de sık kullanılır. Etkili ve yüzeye zarar vermez bir yapısı var. Vileda kovasında suya bir miktar damlatın. Sonra viledanızı lekelere sürtün. Boya lekeleri çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın. Önce yumuşadıklarını sonra da yerinden çıktığını göreceksiniz.
Ahşap Parkeden Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Ahşap parkelere dökülen boyalar, zor çıkarılmaktadır. Ağaçtan üretildiği için lekeleri yüzeyinde sıkı tutan zemin döşemeleridir. Bu tür ürünlerde uzun süreli leke bırakılmamasını öneriyoruz. Uzun süreli kurumalarda ne yazık ki levhanın içine işliyor ve silinse dahi beyaz bir leke bırakıyor. Peki ama ahşap parkeden boya lekesi nasıl çıkar? İşte detaylar… Çok sayıda etkili yöntem var. İlk olarak etil alkol ve bebek pudra ikilisine yönelin. Bu ikili bir araya gelince lekenin inat etmesi mümkün değil. Önce pudrayı yağlı boyaya dökün ve 30 dakika kadar bekleyin. Boya bu süre zarfında pudrayı emecek. Artık son darbeyi vurmaya hazırız. Etil alkolün döküldüğü bez ile sertçe silin. Çıktıktan sonra üzerine arap sabunu ile bir temizleyebilirsiniz. Hem etil alkolün kokusunu giderecek hem de yüzeyin parlamasını sağlayacaktır. Ahşap parkeden boya lekesini çıkarmak kadar sonrasında temizlemek de önemlidir. Kirin çıkması, parkenin temiz olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman beyazımsı bir görüntü kalır. Boya sonrası parke temizliği için birkaç tüyomuz var. İşte temizlik listesi…
- Nemli bir bez ile temizleyin.
- Sirkenin temizlikteki gücünden faydalanın.
- Yüzey temizleme için özel üretilmiş deterjanlar kullanabilirsiniz.
- Arap sabunu kesin çözüm sunar.
- Temizleme suyunuzun içerisine uçucu kokulu yağlar da damlatabilirsiniz. Hoş koku yapar.
Boya lekesini kaldırdıktan sonra nasıl temizlik yapacağınızı detaylıca öğrenmek istiyorsanız Parke temizliği nasıl yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz. Çok faydalı bilgiler var. İşinize yarayacaktır.
Parkeden Boya Lekesi Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazımızda buraya gelene kadar parkeden boya lekesi nasıl çıkarır? sorusuna yanıt verdik. Şimdi de yapılmaması ve dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz. Aslında en etkili temizlik hiç boya damlatmamaktır. Böylece ekstra uğraşmanıza gerek kalmaz. Boyama süreçlerinizde zeminlere gazete serebilir ve sorunu minimum seviyeye indirebilirsiniz. Damlarsa da yukarıda belirttiğimiz teknikleri uygulayın. Peki nelere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte cevabı…
Kesici Objeleri Doğrudan Kullanmayın
Parkeler her ne kadar güçlü malzemeler olsa da yüzey yönünden hassas eşyalardır. Sert cisimler çok kolay derin çizikler oluşturur. Koltuk ve sandalye ayakları da bu sebeple sıklıkla çizmektedir. Kimi zaman kullanıcılar kuruyan boyaları çıkarmak için sivri uçlu nesneler kullanıyor. Bu çok hatalı. Doğrudan levhada iz yaparsınız. Bunun yerine yapmanız gereken şey yumuşak ve nemli bir bez ile sarmak. Böylece hiçbir sorun yaşamayacaksınız.
Çok Fazla Kimyasal Madde Kullanmayın
Etil alkol, tiner ve aseton gibi materyalleri kullanabileceğinizi söylemiştik. Ama bunun da bir oranı var. Öncelikle bu tür kimyasalları doğrudan parkenize vuramazsınız. Bunlar doğrudan levhaya zarar verecektir. Aşınmalar yaşanacaktır. Çözüm için pamuklu bir beze damlatın. Bu şekilde uygulayın.
Çıkmayan Lekelerde Levhanızı Yenileyin
Bazen boya lekelerini çıkarmak için ne kadar uğraşırsanız uğraşın kesin bir çözüm alamazsınız. Çünkü yeni nesil boyalarda çıkmama özelliği olabiliyor. Tiner aseton gibi maddeler bunlara fayda etmiyor. Böyle anda yapılacak tek şey levhayı değiştirmek olacaktır. Tamamen sisteminizi yenilemenize gerek yok. Sadece damlayan bölgelerdeki parkeleri yenileriyle değiştirin. Zaten duvar diplerinde olacakları için değişim işlemi çok basit olacaktır. Az maliyetle durumdan kurtulabilirsiniz. Bu yazımızı beğendiyseniz yorum ve görüşlerinizi Yeşil Parke ile paylaşabilirsiniz. Geri dönüşleriniz bizim için çok değerli. İyi günler diliyoruz.
Parkeden Boya Lekesini Çıkarmak Zor mu?
Parkeden boya lekesini çıkarmak, lekenin türüne ve boyanın türüne bağlı olarak değişebilir. Genelde boya lekeleri taze olduğunda daha kolay temizlenirken, kurumuş veya derinlemesine emilmiş lekeler daha fazla çaba gerektirebilir. Ayrıca, parkenin cinsi ve kaplama tipi de temizlik yöntemini etkiler.
Taze boya lekeleri genellikle hemen temizlenirse su ve sabunla veya biraz deterjanlı suyla kolayca çıkarılabilir. Ancak, kurumuş boya lekelerini çıkarmak daha zor olabilir. Bu durumda, lekenin cinsine ve parkenin cinsine uygun bir çözücü veya temizleyici kullanılabilir. Ancak, çözücülerin parkenin cilasını veya kaplamasını zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, her zaman çözücünün parkenin üzerinde test edilmesi önerilir.
Kurumuş veya zor lekelerin çıkarılması için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
Leke türüne uygun bir çözücü veya temizleyici seçin.
Çözücüyü veya temizleyiciyi lekenin üzerine uygulayın ve birkaç dakika bekleyin.
Bir spatula veya yumuşak bir bez yardımıyla lekeyi nazikçe kazıyın veya silin.
Lekenin tamamen çıkmadığını fark ederseniz, işlemi tekrarlayın veya daha güçlü bir çözücü kullanmayı düşünün.
Eğer boyanın türü veya lekenin büyüklüğü nedeniyle çıkarmak zor görünüyorsa veya parkenin zarar görmesinden endişe ediyorsanız, bir profesyonelden yardım almak en iyisi olabilir. Uzmanlar, doğru temizleme yöntemlerini ve malzemelerini kullanarak parkenizi korurken lekeyi de çıkarabilirler.
İlginizi çekebilir: Ankara Cami Halısı Modelleri ve Fiyatları